joi, 25 iunie 2015

Ziua iei la Televiziunea Intermedia Suceava - La Blouse Roumaine - IA românească motiv de mândrie naţională

Am petrecut ziua de Sânziene la televiziunea Intermedia din Suceava. Din pacate timpul alocat a fost foarte scurt şi a trebuit sa încropim o scurtă şedintă foto pe acoperiş. Ne scuzaţi locaţia care nu a fost prea generoasă - daca am fi avut mai mult timp se putea şi mai bine :)
Cine este suficient de atent poate să mă găsească şi pe mine împreună cu Ami în fotografiile de mai jos (a 7-a fotografie).
Galeria foto completă este postată la adresa: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.734614786648124.1073741915.393843544058585&type=3


Mai jos aveţi un scurt reportaj video:


Câteva detalii despre sărbătoarea iei

Ziua Universală a Iei a ajuns la a treia aniversare.
A pornit ca o iniţiativă pe Facebook în anul 2013, unind iubitorii României din toate colţurile lumii. Pentru a celebra superba ie tradiţională, comunitatea online La Blouse Roumaine a sunat mobilizarea pentru decretarea Zilei Universale a Iei în data de 24 iunie, de Sânziene. În acea zi, românii şi iubitorii României sunt provocaţi să poarte ia. „Poartă o IE oriunde te-ai afla în lume, fotografiază-te şi încarcă-ţi poza pe contul tău de Facebook. Îmbracă planeta în IA românească!“.

Istoria promovării IEI româneşti

În anii `40, pictorul Henri Matisse, cucerit de frumuseţea costumului tradiţional românesc, a pictat «La blouise roumaine». Prin gestul său, Matisse oferă iei faimă internaţională şi o imortalizează. Azi, a sosit momentul să o punem noi înşine în valoare. Românii sărbătoresc pe 24 iunie, pentru prima dată, Ziua internaţională a iei, ocazie cu care vă invităm să îmbrăcaţi costumul tradiţional şi să intraţi alături de români într-o horă a iei în jurul Pământului

Citeste mai mult: adev.ro/motzx6
În anii `40, pictorul Henri Matisse, cucerit de frumuseţea costumului tradiţional românesc, a pictat "La blouise roumaine" (imaginea de mai sus). Prin gestul său, Matisse oferă iei faimă internaţională şi o imortalizează.
Portul ţărănesc a fost adoptat imediat de reginele României, fiind purtat de reginele Elisabeta şi Maria, atât la ocazii publice, cât şi în viaţa particulară.


Smaranda Braescu, prima femeie pilot din România, purtând IA 
Smaranda Braescu, prima femeie pilot din România, purtând IA

Creatori celebri de modă au adus ia pe podiumurile internaţionale, inspiraţi de formă, desene şi culorile româneşti. Iar vedete de talie mondială au îmbrăcat ia cu rafinament, pozând pe copertele faimoaselor reviste occidentale.
IA in moda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu