miercuri, 31 iulie 2013

Social sharing - distributie sociala pentru site-uri web

Toti dorim sa distribuim cat mai eficient continutul unui site sau blog.
In Blogger acest lucru se face destul de usor din meniul Aspect (Layout) / Postari de blog / editare / configurati postarile de blog / doresc sa se afiseze butoanele de distributie. Mai jos aveti o imagine pentru a clarifica aceasta procedura.
Dar ce facem cand avem un site in format html sau folosim un CMS (Wordpress, Drupal, Joomla, etc.)?
Exista multe solutii dar cea mai eficienta, cel putin pentru mine, este ShareThis. Configurarea elementelor (numar, amplasare in cadrul siteului) este mai mult decat facila (click si drag).
ShareThis configurare
ShareThis configurare
ShareThis configurare

ShareThis poate fi integrat si in Blogger.

joi, 25 iulie 2013

Noile lentile Sigma scriu standarde de calitate pentru corpurile Canon si Nikon

Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM

Firma Sigma a introdus pe piata cateva surprize odata cu noua linie de lentile.
Prima a fost Sigma 35mm F1.4 DG HSM care a depasit in teste lentilele similare din clasa high-end Canon si Nikon, urmata de Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM. Acum, si ultima lentila anuntata, Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM (crop) ofera aceiasi supriza in testele DxOmark rivalizand cu noua Canon 24-70 f/2.8L II USM.
Mai jos aveti testele pentru senzor Full frame
Sigma vs Canon Lens
si testele pentru senzor crop

Sigma vs Canon Lens

Din aceste teste se poate observa o claritate (sharpness) extraordinara. Lentila se comporta impecabil incepand de la f/2.0 (deschidere diafragma).

Review video Sigma 18-35 f/1.8 (engleza)


Toate lentilele Sigma din gama noua sunt testate in fabrica pe un senzor Foveon X3 de 46 megapixeli.
Pe intelesul tuturor cifrele reprezinta:

  • sharpness - claritate 
  • transmission - transmisia luminii
  • distortion - distorsionarea imaginii
  • vignetting - reducerea luminozitatii pe margini
  • chromatic aberration - aberatii cromatice

In curand o sa postez trei review-uri detaliate pentru lentilele Sigma 70-200mm f/2.8 OS, 50mm f/1.4 si 8mm f/3.5 (propria experienta).
Mai jos aveti un link catre un album foto realizat cu Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM APO & Canon 5D MKIII (catave fotografii sunt facute la 200mm f/2.8)
Competitia hipica Cupa Bucovinei 2013 - Radauti

Pentru cei curiosi - cum se fabrica o lentila Sigma (Aizu, Japonia):

miercuri, 24 iulie 2013

Digital painting - Corel Painter X3

Corel Painter X3
Corel Painter X3 Corel Painter X3

In data de 23 iulie 2013, firma Corel a lansat noua versiune (X3) a programului Painter. Cei pasionati de pictura digitala stiu ca este vorba de liderul in materie (depasind Adobe Photoshop).
Pentru fericitii posesori de tablete Wacom (touch) a fost adaugat suport pentru multi-touch si depistarea gesticulatiilor (motion gesture).
O surpiza placuta este versiunea Painter Lite (limitata) care este mult mai ieftina.
Alte optiuni veritabile in acest domeniu sunt Project Dogwaffle, Autodesk Sketchbook si Krita (gratuit)
Mai jos aveti un video de prezentare.

marți, 23 iulie 2013

75 de megapixeli - o posibilitate in viitorul corp Canon EOS-1

Circula cateva zvonuri pe internet in legatura cu testari facute de Canon pentru un nou senzor cu o rezolutie foarte mare (75 de megapixeli). Se stie ca in 2014 va fi lansat un nou corp Canon EOS-1 (high-end). Alte zvonuri au confirmat teste pentru un senzor cu rezolutia de 40-50mp.
Un lucru este cert - saltul ca si rezolutie va fi serios.
Ca sa va faceti o idee, rezolutia de 8 megapixeli acopera un format A4 (300 dpi - suficienti pentru un print la calitate mare) iar 22 de megapixeli acopera un format A3.

Completari

Se pare ca senzorul folosit va fi un 3 CMOS - 25 mp pentru fiecare canal RGB similar cu senzorul Foveon de la Sigma. 

luni, 22 iulie 2013

Tableta grafica - love at first touch

Wacom Cintiq
Lucrul cu o tableta grafica in prelucrarea foto si pictura digitala este o adevarata placere. Naturaletea miscarii unui stylus fata de mouse este incomparabila. E ca si cum am compara desenul realizat cu un marker foarte gros cu cel realizat de un creion bine ascutit. Firesc, lucrul intens cu acest dispozitiv creeaza dependenta totala pentru cei care au inclinari artistice :)
Acest articol este un scurt review (actualizat 2015) pentru 2 tablete grafice: Wacom Intuos Pro Large (categorie high-end) si Genius I608 (categorie entry-level).
Genius i608
Detin o tableta mai veche Genius I608 (imaginea de mai sus) cu o suprafata de lucru medie (20*15cm) si o folosesc destul de des cand vine vorba de editare foto (decupare, painting). Folosesc rar sensibilitatea la presiune (1024) in lucrul de zi cu zi. Rezolutia tabletei este net superioara fata de un mouse obisnuit (2540 LPI). Prezinta 29 de hotkey-uri (butoane) configurabile pentru diverse comenzi comune. Tableta Genius se conecteaza cu un cablu USB iar stylusul foloseste o baterie AAA cu un consum foarte mic. Din pacate aici este si calcaiul lui Ahile deoarece in timp (in cativa ani) conectorii se uzeaza. In pachet mai primiti si penite de rezerva.
 Wacom Intuos Pro Large
Liderul indiscutabil in acest domeniu este Wacom. Mai nou am evoluat (2014) si am achizitionat o tableta Wacom Intuos Pro Large (imaginea de mai sus) - mai jos aveti cateva avantaje:
  • functii pentru detectarea inclinarii stylusului pentru anumite tipuri de pensule (brush) - similar caligrafie;
  • butoane inteligente pentru pan / zoom - veti folosi mult mai putin mouse-ul sau aproape deloc;
  • suprafata multi-touch (similara touch-screen - depisteaza gesturile) - este valabil la versiunile noi Intuos;
  • stylus cu sensibilitate la presiune mai mare (2048 nivele) - desi nu va sfatuiesc sa folositi nivelele maxime de presiune pentru ca veti toci prea repede penitele (varful stylus-ului), in acest caz mai bine schimbati valoarea pentru dimensiunea pensulei (brush);
  • rezolutie 5080 LPI - util pentru cei care au montioare cu rezolutie cel putin HD sau mai mare;
  • suprafata veritabila de lucru 325 x 203 mm - in cazul tabletelor cu zona de lucru mica va trebuie o perioada de acomodare deoarece sunt diferente de dimensiune intre suprafata de lucru a tabletei si ecranul dvs. - mai pe scurt daca aveti un ecran cu diagonala mare e bine sa aveti o tableta mare;
  • Wacom art penart pen (imaginea din dreapta)- depisteaza suplimentar roatia stylusului care se transmite pensulei (brush) - util pentru brush-uri cu forme neregulate ex. iarba, frunze, etc. Daca folositi doar pensule cu forma circulara (pentru mine in 90% din cazuri) acest accesoriu nu va ajuta - este vandut separat si l-am achizitionat cu gandul ca intr-o buna zi o sa am timp sa ma ocup de digital painting - pictura digitala; 
  • Wacom mai ofera si alte tipuri de stylus-uri - airbrush, inking, grip, clasic;
  • un mic dezavantaj... este grea - 1,8 kg - inca mai folosesc ocazional tableta Genius deoarece este mult mai mica si portabila :)
  • pentru doritori exista si un adaptor wireless


Cateva programe gratuite care se merita testate cu o tableta grafica - mai multe informatii pe blogul dedicat open-source-spot.blogspot.ro:
  • Krita - digital painting - pictura digitala;
  • PD Dogwaffle free edition - digital painting - pictura digitala;
  • Gimp - editare foto;
  • Inkscape - grafica vectoriala;
  • Paint.net de la versiunea 4 in sus - editare foto;
  • MyPaint -  digital painting - pictura digitala;
  • Blender - 3D, animatie - pentru aplicatiile 3D se merita sa aruncati o privire si la mouse-ul 3D SpaceNavigator care va ofera accesul usor la functii diverse - zoom, rotatie pe diverse axe, deplasare in spatiul 3D. 
Corel Painter
Pentru  aplicatii comerciale (cu plata) se merita sa va uitati la Corel Painter - cea mai capabila in domeniul picturii digitale, PD Howler - Project Dogwaffle si ArtRage programe extrem de capabile dar mai putin cunoscut si firesc Adobe Photoshop. Aplicatiile de la Adobe si Corel sunt valabile atat pentru PC-uri (Windows, Mac) cat si pentru dispozitivele mobile iOs si Android.
ArtRage DigitalPainting

Cateva sfaturi daca doriti o tableta grafica:
  • Daca doriti o tableta grafica entry-level un Genius sau un Huion este suficient. Din pacate nu pot sa va dau un sfat referitor la Wacom Bamboo (entry level) deoarece nu am avut aceasta tableta, dar din cate stiu este destul de limitata.
  • Pentru cei care doresc un preformer absolut Wacom nu are egal in special in clasele medium si high-end - produsele Intuos si Cintiq.
  • Dimensiunea tabletei trebuie sa fie corelata cu dimensiunea ecranului  dvs. - daca alegeti o tableta mica pentru un ecran cu diagonala mare (21` si peste) veti avea nevoie de o perioada mai lunga de acomodare si veti folosi in exces comenzile pan & zoom.
  • Tutorial Wacom -  lucruri de stiut pentru folosirea unei tablete - pozitia tabletei, folosirea stylus-ului, sensibilitatea la presiune - things-to-know-to-get-you-started-with-your-new-tablet
  • Pentru un artist serios recomand Wacom Cintiq (costurile sunt destul de serioase) - vezi videoclipul de mai jos.
In final un vis frumos - Wacom Cintiq 24HD Touch :)

joi, 18 iulie 2013

Animatie Brifcor - making of

Brifcor - making of
Animatie 3D realizata pentru Consuc. Obiectele sunt optimizate pentru cresterea vitezei de randare, detaliile fiind obtinute din textura.
Brifcor texturi
Rezultatul final:

Timelapse

Ttimelapse video: tabara Voronet, Hotel Imperium Suceava 

timelapse

Filme timelapse realizate din fotografii - perioada originala aproximativ 5 ore comprimata in 20 respectiv 10 secunde.

Blender 2.68 - modelare si animatie 3D

Blender 2.68

A fost lansata noua versiune a programului de grafica 3D Blender - gratuit :).
Sunt multe surprize (imbunatatiri):

miercuri, 17 iulie 2013

Film intro Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2014 - Suceava

Animatie realizata pentru filmul intro - Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2014 - Suceava

Software free - foto, video, audio, 3D, WebDev, DTP

Lista software free - gratuit :) -  foto, video, audio, 3D, WebDev, DTP

Mai multe detalii in pagina dedicata Software 
RawTherapie

Foto

  • Rawtherapie - manager foto avansat (similar Lightroom) | OS - Windows, Linux, MacOS
  • Gimp - editor avansat (similar Photoshop), gama larga de pluginuri | OS - Windows, Linux, MacOS
  • Zoner Free - manager foto (editie limitata) | OS - Windows
  • Fotor - editor foto avansat | OS - all
  • Hugin - editor fotografii panoramice | OS - Windows, Linux, MacOS

Resurse gratuite - foto, video, DTP, WebDev

 Am inceput o pagina de resurse la adresa vizfx.blogspot.ro/p/resurse.html. Veti gasi cateva lucruri intersante despre DTP (fonturi, cliparturi), fotografie si in curand alte categorii.
Pentru fotografi sunt cateva surprize:
OpenClipart dafont.com